ATEX of niet?

Binnen ATEX spelen twee richtlijnen een grote rol. De sociale richtlijn ATEX 153, welke voor werkgevers als werknemers belangrijk is, en de ATEX 114 die speciaal voor fabrikanten van apparatuur bedoeld is. Weet u welke voor u van belang is en waar u allemaal aan moet voldoen?

Voor werkgever en werknemer

Als u binnen uw bedrijf gewerkt wordt met brandbare gassen, vloeistoffen of stoffen heeft betekent dit voor u dat uw bedrijf dient te voldoen aan de richtlijnen m.b.t. explosieveiligheid. De ATEX 153 richtlijn is een zogenaamde sociale richtlijn en is bedoeld voor werkgevers en werknemers. Vanaf 1 juli 2003 moeten organisaties in de EU waar explosiegevaar bestaat voldoen aan de ATEX 153-richtlijn (richtlijn 1999/92/EG). In Nederland staat deze richtlijn ook centraal in het Arbeidsomstandighedenbesluit (Arbobesluit; Artikel 3.5e). De ATEX 153 richtlijn is van belang bij het bepalen van de zoneringen, installatie, inspectie en reparatie en hiermee bent u dan verzekerd van een veilige en gezonde werkomgeving voor uw medewerkers en weet u zeker dat uw bedrijf voldoet aan de gestelde kaders binnen de richtlijn.

 

ATEX Snelscan

Om te kijken of hoe de ATEX 153 richtlijn binnen uw bedrijf word nageleefd kunnen wij samen met u een ATEX Snelscan uitvoeren om u zo inzicht te geven hoe het binnen uw bedrijf gesteld is. Dit kan (in de meeste gevallen) binnen een dag gebeuren en voor een vaste prijs. Na de Snelscan krijgt u van ons een duidelijk rapport met de stand van zaken binnen u bedrijf. Ook krijgt u van ons een aanbeveling van de stappen die voor u interessant kunnen zijn.

Weet u nog niet zeker of een Snelscan u kan helpen? Of wilt u graag wat meer informatie willen? Wij praten u graag bij in een vrijblijvend gesprek, we lichten dan graag de stappen toe en bekijken samen met u of het in uw situatie zinvol is om een Snelscan bij u uit te voeren. Plan vandaag nog een gesprek.

Als fabrikant van apparatuur

Waar de ATEX 153 zich richt op de sociale kant van explosieveiligheid, oftewel de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers, richt de ATEX 114 (productrichtlijn 2014/34/EU) zich op de fabrikanten van apparatuur welke in explosiegevaarlijke gebieden gebruikt kunnen worden. Deze ATEX richtlijn is in Nederland onderdeel van de Warenwetbesluit Explosieveilig materieel. Hierin worden specifieke eisen genoemd waarmee kan worden bepaald of uw apparatuur voldoende veilig is om te worden toegepast in explosiegevoelige gebieden en is onderdeel van een CE-markeringstraject. Hiervoor zal een Notified Body moeten worden ingeschakeld. Om er zeker van te zijn dat u deze traject moeiteloos kunt nemen kan specifieke kennis van dit traject nodig zijn, zeker als het gaat over explosieveiligheid. Een ATEX specialist van ECNN kan u hierbij ondersteunen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

 

Explosieveiligheidsdocument

Een belangrijk onderdeel van de ATEX is de zogenaamde ‘Explosieveiligheidsdocument’, in het kort een EVD. Bedrijven die met ATEX te maken hebben worden verplicht om, aanvullend aan een ‘Risico inventarisatie en evaluatie’,  een Explosieveiligheidsdocument te kunnen overleggen. Waarbij de EVD zich vooral richt op de risico’s binnen een bedrijf en hun aanpak om explosierisico’s terug te dringen. Om een EVD op te stellen is minimaal een visuele controle nodig van uw installatie, waarbij eventueel nog een aanvullende gedetailleerde inspectie gedaan moet worden. Degene die de EVD opstelt moet volgens de gestelde eisen in ATEX richtlijn minimaal in het bezit zijn van de certificaten IECEx05 module 001 en module 002 (ook wel ATEX 001 en ATEX 002), dit om een gedegen kennis van zaken te waarborgen. Voor de inspecties zijn er aanvullende modules nodig. Binnen ECNN is alle kennis in huis om u volledig van dienst te kunnen zijn, dit alles tegen een aantrekkelijk tarief. Neem vandaag nog contact op met één van onze specialisten!

Arthur Kinnegen

Arthur Kinnegen

Arthur Kinnegen[a]ecnn.nl


Consultant ATEX & Process


 

Erwin Nomden

Erwin Nomden

erwin.nomden[a]ecnn.nl


Consultant Projects & Engineering


 

Waarom ECNN?

  • ECNN heeft gecombineerd meer dan 50 jaar ervaring in de industriële sector.
  • ECNN levert kwaliteit, met oog voor de wensen van de opdrachtgevers, de bedrijfsvoering, het dagelijks gebruik en onderhoud van onze systemen.
  • ECNN is flexibel en wendbaar, dankzij onze korte lijnen en sterke samenwerking kunnen wij op ieder moment worden ingeschakeld.
  • ECNN is onafhankelijk, zo springen we vaak bij waar nodig, of zijn wij de controlerende partij tussen uitvoerder en opdrachtgever.

Op zoek naar advies over veiligheid in de industrie?

Wij zijn gespecialiseerd in vraagstukken op het gebied van veiligheid, industriële processen en onderhoud.
Van advies tot uitvoering, van directiekamer tot werkvloer. Onze specialisten denken in oplossingen en adviseren u graag.